דלקת בדרכי השתן
טיפול בדלקת בדרכי השתן
אחת המחלות השכיחות בעולם המערבי היא דלקת בדרכי השתן. הגורם לה הוא הימצאות של חיידקים בדרכי השתן. הנוכחות החיידקית מובילה לכאבים א צריבה בזמן מתן שתן וכן תכיפות ודחיפות בהטלת השתן. במקרים מסוימים החולים אף חווים עלייה בחום הגוף וכאבים במותן במקרים בהם המחלה מערבת את הכליות. כמובן שמאז המצאת האנטיביוטיקה המחלה כבר לא גורמת לתחלואה קשה, אך עדיין השכיחות שלה גבוהה מאוד ואנשים רבים סובלים ממנה.
שכיחות המחלה
דלקת בדרכי השתן נפוצה בעיקר בקרב בנות המין היפה. מדובר על כך ש50-80% מהנשים ילקו במחלה לפחות פעם אחת במהלך חייהן. בתקופת הילדות 3-5% מהבנות ילקו בה ועד אחוז אחד מהבנים. אצל בנות המחלה תופיע לרוב עד גיל חמש שנים כאשר השיא של השכיחות מופיע באזור שלב הגמילה מחיתולים. לאחר הופעת המחלה לראשונה, רוב הסיכויים שהיא תתרחש שנית בטווח זמן של עד שנה וחצי מהמקרה הראשון. אצל בנים היא לרוב תופיע עד גיל שנה.
דלקת בדרכי השתן – טיפול
ישנן מספר דרכים באמצעותן מטפלים במחלת דלקת בדרכי השתן. הטיפול הראשון לטיפול בדלקת פשוטה הוא מתן טרימטופרים-סולפמתוקזול למשך 3 ימים. לתרופה זו ישנה יעילות גבוהה מאוד בטיפול בדלקת. טיפול נוסף הוא בתרופה שנקראת ניטרופראנטואין פעמיים ביום למשך כשבוע. טיפולים אחרים כוללים תרופות כגון פוספומיצין, פלורוקינולינים ועוד. במקביל לטיפול האנטיביוטי המקובל נהוג לרשום טיפול להפחתת הכאב במידה ומופיע.
אצל ילדים יש לתת טיפול שנמשך כשבועיים. האנטיביוטיקה שניתנת לילדים נקראת צפטריאקסון או אמפיצלין בשילוב אמינוגליקוזיד. במידה ומדובר על ילדים מיובשים, שסובלים מהקאות או שאינם מסוגלים לצרוך נוזלים דרך הפה או בתינוקות בני פחות מחודש מקובל לתת במהלך האשפוז בבית החולים נוזלים ישירות לווריד ואנטיביוטיקה לווריד.
תרופת סבתא ידועה אחת היא צריכה של מיץ חמוציות בכמות גבוהה. מיץ החמוציות מעלה את רמת החומציות של השתן וגורם לסביבה להיות קטלנית עבור החיידקים. תרופה נוספת היא פמינוז. פמינוז יוצרת קומקס חזק עם החיידקים וכך הם נשטפים עם השתן. בכל מקרה שהוא חשוב להבין כי מדובר על מחלה לכל דבר ועל כן מומלץ להתייעץ עם הרופא המטפל ולא לקחת תרופות בצורה עצמאית.
כיצד מתרחשת דלקת בדרכי השתן?
ברוב המוחלט של המקרים מדובר על נדידה של חיידקי מעיים לדרכי השתן. בנשים פתח פי הטבעת קרוב מאוד לפתח השופכה וכך החיידקים עושים את דרכם במעלה דרכי השתן ולעתים מגיעים עד לכליות עצמן. השתנה לאחר קיום יחסי מין יכולה אם כן לתרום להפחתת הסיכון של דלקת בדרכי השתן. כמו כן שימוש בדיאפרגמה עם קוטל זרע מגבירה את הסיכון, קיום יחסי מין באופן תדיר, מומים אנטומיים כגון הגדלה של הערמונית בגברים ועוד. ההמלצה הגורפת היא בכל מקרה של צריבה או תכיפות במתן שתן, לפנות לרופא המטפל לייעוץ.