הורמון הגדילה – כיצד מאבחנים בעיות גדילה אצל ילדים?
הורמון הגדילה מכונה בלועזית Grouth Hormone ומפורש בגוף האדם בעיקר בגילאים הצעירים, בעוד כמותו מופחתת בהדרגה החל משנות העשרים. להורמון הגדילה מספר תפקידים חשובים בהיותו מסייע בייצור חלבונים, בגידול שרירים, בעידוד המערכת החיסונית, בצמיחת העצמות של ילדים, וכן בפירוק שומנים וסוכרים. מכאן שמחסור בהורמון זה עלול להתבטא בתסמינים קשים, וביניהם הפחתה משמעותית של קצב הגדילה.
האם לילד שלי יש בעיית גדילה ?
מדי שנה פונים הורים רבים לרופאי המשפחה בשל החשש שילדם סובל מבעיית גדילה, אך לעיתים מדובר בחששות מופרזים. לדוגמא, אם ילדכם נמצא בטווח התקין של אחוזון הגדילה שלו, ולא פחות או יותר מ- 8 סנטימטרים מהמצופה לגילו, הרי שאין חשש משמעותי לבעיית גדילה. בנוסף, גם כשמדובר בילד נמוך יחסית, כל עוד הוא ממשיך לגבוה באופן קבוע וסדיר כנראה שאינו סובל ממחסור בהורמון גדילה. ואולם, אם הבחנתם בשינויים גדולים יחסית בקצב הגדילה, בסטייה משמעותית מהאחוזון המתאים, או בהתפתחות מינית מאוחרת או מוקדמת מדי, כדאי לפנות להתייעצות עם גורם רפואי. יש לציין כי במקרים אלו הפנייה חשובה במיוחד, שכן מלבד ההשפעה השלילית של קומה נמוכה על הדימוי העצמי, מחסור ב- GH עשוי להתבטא בעוד מספר תחלואים.
אבחון אצל רופא
הליך אבחון בעיות גדילה נעשה על ידי אנדוקרינולוג ומסתמך על בדיקות דם וזריקות שונות. בתהליך מוזרק לגופו של הילד חומר המעודד את הפרשת הורמון הגדילה, ולאחריו נלקחת בדיקת דם שלפיה קובע הרופא האם אכן יוצרה כמות מספקת של ההורמון. יש לציין כי לא מדובר בהליך כואב מאוד ומאיים, אך נחוץ לבצעו מספר פעמים ותחת צום, זאת מאחר שהאבחון דורש שימוש בשני תבחינים שונים לפחות. כמו כן, בנוסף על הבדיקה הראשונית המכונה תבחין גירוי, קיימים עוד מספר מבחנים שתפקידם לקדם אבחנה מדויקת יותר. שלושת המבחנים הנפוצים ביותר הינם מבחן ITT בו בודקים את תפוקת ההורמון במצב של היפוגליקמיה, מבחן הזרקת GHRH שבתפקוד תקין מוביל להאצה בתפוקת ה- GH, ומבחן IGF1המסוגל להראות תפוקה נמוכה במיוחד של GH במקרים קשים.
טיפול בבעיות גדילה
חשוב לדעת כי בעיות גדילה אינן נגרמות בהכרח בשל מחסור ב – GH, ועשויות לנבוע מסיבות גנטיות, מתזונה לקויה, מחסכים הורמונאליים אחרים ומתפקוד לקוי של בלוטות ומערכות הגוף. לכן, ההמלצה להשתמש בהורמון גדילה איננה גורפת, ויש צורך לקבל תמונה מלאה ומדויקת באשר למצבו של הילד. יחד עם זאת, במקרים המתאימים אכן מסייע הטיפול להאצת הגדילה ולהגעה אל תחום הגובה התקין.
הטיפול בבעיית הגדילה נכלל כיום בסל הבריאות עבור ילדים בגילאי ארבע עד שמונה שנים, ומבוצע על ידי הזרקה יומיומית בה משתמשים בעט מיוחדת שאיננה מאיימת על ילדים. יש לציין כי ללא סבסוד עלול הטיפול הקבוע להיות יקר מאוד, ועל כל פנים אי מתן טיפול במועד עשוי להוביל לקומה נמוכה מאוד, לצד בעיות נפשיות ובריאותיות חמורות.