כיצד מתמודדים תאגידי התרופות עם מקרים של רשלנות רפואית?
חברת תרופות בינלאומית נתפסת לעיתים כגוף ענק ששולט על חייהם של רבים באמצעות התרופות שהיא מייצרת. האופנה בקרב אחוז מסויים מהאוכלוסייה להעזר ברפואה אלטרנטיבית ולא בפתרונות אותם מציעה הרפואה המודרנית מעלה מעת לעת התרסות כלפי חברות ענק אלה המנסות לחשוף את המניע העיקרי לפעילותן – צבירת רווחים. כלומר, יש נטייה להאשים חברת תרופות בינלאומית ברצון להרוויח כסף כאינטרס היחידי שלה ובכך לשלול את כל ההשגים שלה בתחום פיתוח התרופות. העובדה שגוף מסחרי מעוניין להרוויח כסף איננה שוללת את רצונו הכן לתת שירות טוב ומועיל לאדם. כך פועלות חברות תעופה גדולות ובנקים, חברות ביטוח וכיוצא באלה. כל חברה מעוניינת להרוויח, אבל מרבית החברות מעוניינות להעניק שירות טוב לצרכנים. בנוסף להתקפות על חברות התרופות הבינלאומיות הן נאלצות להתמודד גם מקרים של רשלנות רפואית כאשר מדובר בתרופות שהן מייצרות ושלכאורה גרמו לסיבוכים או אסונות בקרב המטופלים בהם.
פעולות מנע של חברת תרופות בינלאומית
חשוב לדעת שפיתוח וייצור של תרופות בעולם המערבי הוא התחום המפוקח ביותר שישנו. הפיקוח על ייצור תרופות הוא בנפשה של החברה מכיוון שמדובר בדיני נפשות. פיתוח תרופות נעשה בפיקוח מתמיד של רשויות המדינות השונות, ועד לקבלת אישור לייצור תרופה חדשה לשיווק יכולים לעבור עשרות שנים (!). תהליכי האישור כוללים ניסויים רבים בבעלי חיים ובבני אדם ובדיקת התועלת של התרופה מחד ותופעות הלוואי שלה מאידך. בממוצע רק תרופה אחת מכל מאתיים שמתחילות את תהליך הפיתוח עוברת את כל התהליך ומאושרת למכירה. תהליך זה מבטיח כי התרופות המגיעות לצרכן הן ברמת סיכון נמוכה ביותר והתועלת שהן גורמות גדולה. על ידי תהליך מורכב ואיטי זה מבטיחות חברות התרופות את עצמן מתביעות אפשריות של רשלנות רפואית מצידן.
חברת תרופות בינלאומית לא יכול להרשות לעצמה לחפף או לקצר את תהליכי אישור התרופה. למרות ההשקעה העצומה הנדרשת בפיתוח כל תרופה בנפרד והעובדה שרוב התרופות אינן מסיימות את תהליך הפיתוח ממשיכות חברות התרופות בפיתוח וייצור של תרופות מכיוון שבסופו של יום התרופות המאושרות נמכרות בכמויות גדולות ברחבי העולם כולו והדבר משתלם להן כלכלית.
האשמת חברת תרופות בינלאומית ברשלנות רפואית
כאשר מואשמת חברת תרופות בינלאומית ברשלנות רפואית הדבר מכוון שלכך שהתרופה שאותה פיתחו והפיצו איננה מספקת את התועלת שהיא אמורה לספק, אלא שהיא גורמת לנזק. מקרים אלה הם מקרים נדירים מכיוון שכפי שהוסבר, אין אפשרות לפתח ולייצר תרופות ללא אישור הגוף המפקח על כך מטעם המדינה. האינטרס של המדינה הוא שהתושבים יקבלו אך ורק תרופות מועילות ולא מזיקות והוא נטול כל אינטרס כלכלי, אלא אם נעשתה עברה על החוק. במקרים של חשד לעבירה על החוק יש להוכיח כי נעשתה עברה וכי העברה קשורה לפיתוח או לייצור של תרופה פגומה בכווונה תחילה.