התמודדות גופנית ונפשית עם מחלת הפסוריאזיס
למחלת הפסוריאזיס יש שם רע כמחלה שפוגעת באיכות החיים מהבחינה הגופנית והנפשית כאחד. ואכן, החולים מספרים על תחושה קשה בעת ההתפרצויות של המחלה שגורמת לגירודים קשים ולכתמים לא נעימים למראה במקומות שונים בגוף. אנשים מפורסמים כמו קים קרדישיאן סייעו לא מעט בהעלאת המודעות לתסמינים ולהתמודדות עם המחלה, ובכל זאת ההתמודדות עדיין דורשת מהחולים לגייס כוחות ומסוגלות נפשית. המחלה החמקמקה מגיעה בהתקפים שקשורים ללחץ נפשי ולגורמים לא מוסברים, וההתקפים נעים מכתמים ספורים ועד להתקפים חמורים שגורמים לגוף כולו להתכסות בכתמים ועשויים להצריך טיפול בבית חולים.
דברים שכדאי לדעת על המחלה
שמה העברי של מחלת הפסוריאזיס הוא ספחת וחוקרים טוענים שהיא מוכרת לנו עוד מימי התנ"ך כאשר היא נחשבה לעונש על חטאים ולמחלה מידבקת שמצדיקה את נידוי החולה מן החברה. שתי האמונות הן, כמובן, שגויות – מחלת הפסוריאזיס נבדקה במחקרים רבים והיא חד-משמעית לא מידבקת. גורמי הסיכון למחלה הם רבים ומפתיעים: נמצא שמשקל עודף וסוכרת מסוג 2 עישון ולחץ נפשי – כל אחד מהם עשוי להגביר את הסיכוי ללקות במחלה. מעבר לכך לפסוריאזיס יש הקשר גנטי ברור, וכאשר המחלה קיימת במשפחה גדל הסיכוי ללקות בה. גורם סיכון נוסף הוא מערכת חיסונית מוחלשת מסיבה כזו או אחרת. המין האנושי מחפש תרופה לריפוי הספחת או לפחות להקלה משמעותית על התסמינים כבר שנים ארוכות. ישראלים זכו לשדרוג מיוחד בהקשר הזה, מכיוון שלים המלח יש השפעות מיטיבות על התסמינים. משחות, אנטיביוטיקה ואפילו תזונה נכונה יכולים לסייע גם הם. החידוש הגדול בתחום בשנים האחרונות הוא טיפול ביולוגי בפסוריאזיס שיכול לשנות את התמונה עבור חולים מסוימים.
כאשר חולי ספחת מתמודדים עם המחלה הם נדרשים לדבר והיפוכו – מצד אחד, המחלה גוברת על רקע מתח נפשי. מן הצד השני – הסימפטומים עצמם גורמים לתגובת רתיעה מהסביבה, והניסיונות להסתיר אותה מגבירים את המתח. קבוצות תמיכה של חולים יכולים להקל על המתחים פשוט באמצעות השיח בין שותפים לצרה. ולבסוף – מומלץ לגשת לרופא ולקבל המלצה על הטיפול הנכון עבורכם. חולים ותיקים מדווחים על תוצאות נהדרות של טיפול ביולוגי בפסוריאזיס שאינו מרפא את המחלה אבל יכול להקל במידה דרמטית על תסמיניה. הטיפול מתבצע באמצעות הזרקת חלבון ביולוגי שפותח במעבדה לגוף המטופל. אפשרות חלופית היא טיפול באמצעות תרופות לא ביולוגיות. רופא מומחה לתחום יכול להמליץ לכל חולה על מסלול הטיפול הרצוי.