הפסקת הריון בישראל
הפלה היא מילה טעונה שמעוררת דיון חריף ברחבי העולם. ובכל זאת, כדאי לדעת ולהכיר את כל סוגי ההפלות ואת כל התהליכים שקשורים אליהם. נשים חייבות להיות מודעות למה שעשוי להתרחש בגופן וכמובן גם לזכויות שניתנות להן על פי חוק. מתנגדי ההפלות הקיצוניים יטענו שהחל מרגע ההפריה האישה נושאת עובר – שלטעמם הוא אדם בעל זכויות לכל דבר ועניין, השקולות לזכויותיה של האם ואף גוברות עליהן. הרי ישנן נשים בעולם שחולמות על הריון מוצלח וחוות הפלות טבעיות, וקשה למתנגדי ההפלות לקבל מצב הפוך. חשש מוכר נוסף הוא החשש מנזק לגופה של האישה אשר יקשה עליה להביא תינוק כאשר היא תרצה בכך. התומכים בזכות הבחירה בנושא ההפלות גם הם אינם מעודדים, מן הסתם, הפלות יזומות. תומכי הבחירה מעוניינים שלנשים תהיה האפשרות לקבוע את מהלך חייהן אשר ההריון, הלידה וגידול התינוק ישנו אותו באופן בלתי הפיך.
סוגי הפלות וסיבותיהן
הפלה טבעית היא שכיחה הרבה יותר ממה שאנשים יודעים, ושיעורם מגיע ל-15% מכלל שיעור ההריונות. למעשה, ההערכה הרווחת היא שבעצם כמחצית מההריונות נכשלים בשלבים המוקדמים, עוד לפני שהאישה הבחינה כלל בהריון. כך או אחרת, אישה הרה בשבועות הראשונים להריונה צריכה להיות מודעת לכך שהשבועות הראשונים הם קריטיים ולקוות לטוב. אגב, נשים שעוברות טיפולי פוריות לכאורה מפילות יותר – אבל בפועל סביר להניח שהן פשוט מאובחנות יותר בגלל המעקבים והטיפולים. הפלות טבעיות דורשות מעקב רופא כדי לוודא שהרחם התרוקן לחלוטין. סוג שכיח נוסף של הפלה הוא הפלה כימית – כאשר בשלב מוקדם מאד מזוהה ההריון בדם אבל בפועל אין התפתחות של שק הריון. הפלות מוקדמות אלה אינן דורשות התערבות רפואית. הפסקת הריון פרטית ויזומה היא הפלה מתוך בחירה שמבוצעת לאחר החלטה להפסיק את הריון לא רצוי.
חשוב לציין שהחוק בישראל קובע קריטריונים ברורים מאד לגבי הזכאות להפיל. הקריטריונים הללו מנסים לתת מענה לדילמה שתוארה בפתיחה, ולרצות הן את מתנגדי ההפלות והן את מי שדורש לקיים את זכות האישה על גופה. עקרונית הפסקת הריון פרטית דורשת אישור ועדה שצריכה לאשר כל הפלה והפלה. המקרים שבהם האישה זכאית להפסיק את ההריון הם כאשר היא צעירה מאד, כאשר לעובר יש מום משמעותי ומאובחן, כאשר המשך ההריון עשוי לגרום לאישה לנזק נפשי או גופני או כאשר ההריון נובע מיחסים מחוץ לנישואים או יחסים אסורים לפי הדין הפלילי.