אפשרויות הטיפול באוסטאוארטריטיס
אוסטאוארטריטיס הוא שמה הלועזי של דלקת מפרקים ניוונית. גם אם השם הזה נשמע לכם מעט מוזר, מדובר במחלה מאוד נפוצה בעולם המערבי. הנתונים מצביעים על כך שלבני 65 ומעלה קיימת הסתברות של 11% ללקות במחלה, והמספרים עולים לסיכוי של 80% כאשר מדובר על בני שמונים ומעלה. נמצא כי לנשים סיכוי גדול יותר לחלות באוסטאוארטריטיס. הטיפול במחלה יכולה להתבצע במספר אופנים, כאשר במידת הצורך יידרש ניתוח להחלפת מפרק הירך.
מה גורם לאוסטאוארטריטיס?
קיימים מספר גורמים המובילים להיווצרותה של דלקת מפרקים ניוונית. באופן כללי ניתן לומר שתורשה, זיקנה והשמנה מגדילים את הסיכון לחלות במחלה. יחד עם זאת, קיימות סיבות נוספות להיווצרות המחלה:
- שינויים ניווניים בגוף
- טראומה שנגרמה למפרק ולסחוס
- שינויים דלקתיים בגוף
- מחסור באספקה של דם לעצמות בעקבות טראומה
- שתיית אלכוהול
- נטילת סטרואידים
- מחלות מטבוליות שונות וגידולים
איבוד שכבת הסחוס באזור מפרק הירך עד העצם נחשב למאפיין של המחלה. רק כאשר הסחוס נשחק לחלוטין והעצם אשר מתחת לסחוס נחשפת, יופיעו כאבים.
הסימפטומים למחלה יהיו על פי רוב כאב המתגבר בהדרגה, אשר יופיע בעיקר בעת פעילות. כאשר המחלה מחמירה, הכאב יופיע גם במצבי מנוחה ושינה. יחד עם הכאבים תתרחש הגבלה בתפקוד המפרק הפוגם באיכות התנועה ובירידה באיכות החיים.
כיצד ניתן לטפל בדלקת מפרקים ניוונית?
הטיפול ב אוסטאוארטריטיס מאפשר לשלוט ברמות הכאב ולשפר את התפקוד היומיומי. קיימות מספר אפשרויות לטיפול:
- באמצעות תרופות: תרופות אנטי דלקתיות שאינן סטרואידיות והזרקת סטרואידים וחומצה היאלורונית.
- שינוי הרגלים: טיפול שאינו תרופתי וכולל ירידה במשקל, התאמה של פעילות והתעמלות.
- ללא ניתוח: טיפול במישור זה כולל שימוש בסדים, מדרסים מיוחדים ופיזיותרפיה על מנת להוריד את העומס מהמפרק
- ניתוח: ניתוח החלפת מפרק ירך, ארתרוסקופיה או אוסטאוטומיה בגילים צעירים.
ביצוע ניתוח החלפת מפרק ירך
ניתוח זה מבוצע במטרה לשלוט בכאבים ולשפר את התפקוד היומיומי. זוהי אינה האופציה הראשונה, גם אם המטופל סובל מכאבים. המועמדים המתאימים לניתוח החלפת מפרק ירך הם מי שסובלים מכאב משמעותי במפרק, אשר מונע מהם לבצע פעולות יומיומיות, אשר קיימת הוכחה לקיומה של מחלת מפרק בצילום ושעברו ללא הצלחה טיפול שאינו ניתוחי.
במהלך ניתוח החלפת מפרק ירך, מוחלפים פני השטח המפרקיים הסחוסיים בהשתלה של חלקי מתכת מלאכותיים אשר בינהם פלסטיק מיוחד. המשתל המלאכותי מחקה את התנועה הטבעית של המפרק. מחקרים שונים שנעשו על אנשים שסבלו מאוסטאוארטריטיס ועברו ניתוח החלפת מפרק הראו שהמשתלים זוכים לשרידות גבוהה לאורך השנים. שרידותם של המשתלים היא בין 15 ל-20 שנים, ב 93%-97% מהמקרים.
כחלק מתהליך השיקום לאחר הניתוח, יש לבצע תרגילי פיזיותרפיה שונים. מטרתם של התרגילים היא חיזוק של השרירים בירך ובאגן, ושיפור טווח התנועה שלהם על מנת לחזור לפעילות פיזית שגרתית כמו הליכה.